Civisme a la muntanya

Civisme a la muntanya

La natura ho és tot, i el civisme també. La nostra relació amb el medi ambient s’ha de fonamentar des del respecte pel nostre entorn.

Normalment, se sol relacionar la falta de civisme amb les ciutats o amb ‘la civilització’, des de la persona que tira el menjar a terra, el que tira la brossa al contenidor que no correspon pel seu reciclatge… però a la muntanya, també ens podem trobar amb moltes d’aquestes situacions evitables, i que ens perjudiquen a tots.

No ens costa res dipositar els residus a les papereres, i si no hi ha cap al voltant, ens els podem guardar fins que en trobem una. Trobar-nos amb ampolles o bosses de plàstic, embolcalls de productes o qualsevol tipus de deixalla a la muntanya ens perjudica a tots.

Un altre aspecte que hem de tenir en compte a l’hora de ser responsables a la muntanya és respectar la fauna i la flora que ens envolta, no només no tirant la brossa a terra, sinó respectant l’ecosistema, no fer massa soroll perquè podem incomodar a la tranquil·litat dels animals (i a altres excursionistes), no destrossar el paisatge, no arrancar fulles, respectar els éssers vius que ens trobem…

Si vas amb cotxe, no es pot deixar el vehicle a qualsevol lloc. Hi ha zones i llocs concrets on és perillós estacionar un cotxe, sobretot a l’estiu, ja que alguns components del motor sobreescalfats poden arribar a originar un incendi. A més, un vehicle aparcat en el lloc inadequat pot provocar altres problemes, com pertorbar la fertilitat del sòl o bloquejar el pas dels vehicles forestals.

Per tot això, és fonamental aparcar el vehicle solament en les zones senyalitzades per a tal fi, i en cas de no existir aquestes zones, hem d’evitar tant aparcar el cotxe damunt de la vegetació com deixar-lo bloquejant un pas de vehicles forestals.

Si volem anar a buscar bolets o agafar alguna flor o fruit de la natura, fem-ho amb seny. Respectem el que la natura ens dóna perquè demà puguem continuar gaudint tots.

Com a regla general, no hem de recol·lectar cap producte de la naturalesa per a fins comercials. És a dir, només podem recollir la quantitat justa per al nostre ús personal. En el cas de les flors silvestres, hem d’aplicar el sentit comú: podem recollir solament petites quantitats de manera ocasional, sempre que es tracti d’espècies abundants.

El que no es permet en cap concepte és la tala d’arbres, branques o recollir molsa. Com a resultat dels talls, agents patògens poden envair l’exemplar, danyar-lo o, fins i tot, ocasionar la seva desaparició.

El civisme a la muntanya és fonamental per a conservar, gaudir i guardar un record fantàstic de tot el que veiem i sentim amb el contacte amb la natura.