Cuidem dels nostres parcs naturals

Cuidem dels nostres parcs naturals

A Catalunya hi ha un total de 17 parcs naturals, en els quals conviuen multitud d’espècies vegetals i animals. Normalment aquests espais protegits són zones en què viu algun tipus d’espècie autòctona en perill d’extinció que està amenaçada per caçadors furtius o algun altre factor. O també es pot donar el cas que sigui una zona que té unes característiques geològiques molt concretes i que la faci única al món.

Amenaces més importants per als parcs naturals

Incendis en boscos

El principal factor de risc i que sol ser el problema més gran per als parcs naturals són els incendis. Aquest tipus de succés és capaç d’acabar amb una gran part de la vegetació i de la fauna en molt poc temps si no aconseguim actuar amb prou temps. Per això es demana que quan estiguem visitant un parc natural no llencem residus a terra, sobretot si són de plàstic de vidre. També està prohibit llençar burilles, llumins o utilitzar qualsevol element incendiari, com ara un encenedor.

Caçadors furtius

Un altre dels problemes més greus són els caçadors furtius. Aquests caçadors cacen espècies animals, vives o mortes, amb l’objectiu de vendre-les al mercat negre a un preu elevat o simplement convertir-les en un simple trofeu de paret. Quan es divisa a un caçador furtiu, el millor és denunciar a les autoritats els més aviat possible.

Espècies invasores en espais protegits

Quan algú introdueix una espècie invasora dins d’un ecosistema hi ha el perill que altres espècies animals o vegetals s’extingeixin en aquest lloc. Per això és molt important que no s’introdueixin espècies que no pertanyin a aquest ecosistema, ja que pot alterar a l’ordre de la cadena alimentària animal.

El mateix passa amb les plantes, quan s’introdueix una espècie nova en un entorn natural s’exposa al fet que altres plantes no puguin pol·linitzar com cal, per això no hem de plantar arbres o espècies de plantes en llocs en què no els pertany.

Des de Càmping Lava promovem conductes respectuoses amb el medi ambient i amb els parcs naturals de la Garrotxa.

Escassa inversió en els parcs naturals

Des de 2010 hem experimentat un descens en la inversió de l’estat per a la conservació d’aquest tipus de llocs protegits. Això té un efecte negatiu, ja que s’ha de reduir el personal que s’encarrega de cuidar l’ecosistema de parc. A més, provoca que hi hagi menys vigilància en aquests espais que requereixen d’una cura tan especial.

En conclusió, per tenir cura dels parcs és regir-nos per una norma principal, i aquesta és la de “no alterar cap espai natural i deixar-lo tal com estava”. D’aquesta manera ens assegurarem que ningú pugui perjudicar aquestes espècies que hi ha en perill d’extinció o de perdre ecosistemes tan especials.

Us convidem a descobrir totes les activitats d’oci i diversió a la Garrotxa per mostrar la gran riquesa ecològica de la nostra zona.